Veelgestelde vragen

Kosteloos aanmelden voor de Avast/AVG zaak

Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Over ons

Waar staat de naam CUIC voor?

Consumers United in Court (CUIC) is een stichting zonder winstoogmerk die de privacy van mensen beschermt door collectief te procederen wanneer dat nodig is. Wij willen organisaties dwingen zich te houden aan wet- en regelgeving met betrekking tot de bescherming van onze privacy.

CUIC staat voor Consumers United in Court. Je spreekt de afkorting uit als "quick". Maar je kunt het ook uitspreken als "See You in Court" ;-)

De statuten met het volledige statutaire doel van Stichting CUIC vindt u hier. CUIC is ingeschreven in de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder nummer 84332794.

Wie zit er achter CUIC

Wij zijn opgericht door twee bekende non-profit organisaties: noyb, een in Oostenrijk gevestigde NGO en door Stichting Privacy First, een in Nederland gevestigde NGO.

Noyb en Privacy First hebben hun krachten gebundeld om in Nederland een serieuze en geloofwaardige stichting voor collectieve actie op te richten.

Wat is een collectieve actie?

Een collectieve actie is een gerechtelijke procedure waarbij een organisatie (zoals CUIC) optreedt namens een groep personen.

Omdat een rechtszaak voor de rechter langere tijd kan duren, erg duur en ingewikkeld kan zijn voor consumenten die alleen optreden, bundelt CUIC haar krachten en stapt namens de consumenten naar de rechter om ervoor te zorgen dat de schending stopt en dat gebruikers een passende vergoeding krijgen voor de schending van hun privacy.

Wanneer CUIC een zaak wint, of instemt met een schikking namens degenen (die zich laten vertegenwoordigen), worden alle redelijke acties ondernomen om zoveel mogelijk consumenten te bereiken. In dat stadium zal ook worden besloten hoe het compensatieproces voor de deelnemers effectief kan worden afgehandeld. Dit kan afhangen van de beslissing van de rechter of de overeenkomst.

Hoe beschermen jullie zelf eigenlijk mijn privacy en gaan jullie met mijn gegevens om?

Wij stellen de hoogste eisen aan de behandeling van uw gegevens. Hoe wij dat doen staat beschreven in onze privacyverklaring. U vindt deze hier.

Over de Avast-zaak

Waarvan beschuldigen jullie Avast?

Avast heeft Europese en Nederlandse privacyregels geschonden door zijn gebruikers te bespioneren met zijn antivirussoftware en gegevens voor eigen gewin door te verkopen aan derden via het eigen zusterbedrijf Jumpshot.

Avast had zelfs speciale advertenties waarin ouders werden aangespoord Avast browserextensies te gebruiken om ervoor te zorgen dat hun kinderen veilig op internet konden surfen. Ondertussen werd informatie over surfgewoonten, voorkeuren, religie enz. verkocht zonder toestemming van de gebruikers, vaak voor latere commerciële doeleinden, gerichte marketinginspanningen of profilering. Daardoor kwamen gegevens van gebruikers van Avast-software tussen 2014 en 30 januari 2020 in handen van tal van derden terecht. De collectieve actie heeft betrekking op deze periode van wangedrag van Avast. CUIC eist dat Avast de geleden schade vergoedt.

Hoewel Avast zijn wangedrag publiekelijk heeft toegegeven en heeft bevestigd de praktijk van wederverkoop te hebben gestaakt, heeft het de benadeelde partijen geen schadevergoeding toegekend.

Tot nu toe is Avast niet aansprakelijk gesteld voor zijn illegaal gedrag. Bedrijven zullen doorgaans niet veel moeite doen om het de volgende keer beter te doen, tenzij ze ter verantwoording worden geroepen. Daarom wil CUIC, naast compensatie voor gedupeerde consumenten, ook een sterk voorbeeld stellen dat dit gedrag onaanvaardbaar is en niet door de vingers zal worden gezien.

Wat gaan jullie doen?

Wij gaan Avast aansprakelijk stellen namens alle gebruikers in Nederland van Avast software voor het illegaal verzamelen en verkopen van gebruikersgegevens.

Wie kan schadevergoeding eisen via deze collectieve actie?

Om deel te nemen aan de collectieve actie tegen Avast moet je in Nederland wonen of gewoond hebben in de periode van 2014 tot 30 januari 2020 (de "Relevante Periode") en in deze periode Avast beveiligingssoftware of antivirussoftware op je computer, telefoon, tablet of laptop hebben gehad. Vaak ging het om gratis browsers en browserextensies.

Ben je onder de 18 maar maakte je wel gebruik van de software van Avast? Vraag dan even toestemming aan je ouder(s) en/of verzorger(s) om je aan te melden voor deze zaak.

Hoe kan ik een schadevergoeding aanvragen?

Je kunt je bij onze actie aansluiten via het formulier op deze website. Dit is belangrijk voor ons omdat we in de rechtbank willen bewijzen dat veel Avast-gebruikers zich bij onze collectieve actie aansluiten. Hoe meer mensen zich aanmelden, hoe sterker we als collectief staan.

Moet ik betalen als ik meedoe?

Aanmelden is kosteloos. We werken op no cure, no pay basis. Als de zaak niet slaagt, en er dus geen schadevergoeding wordt betaald, bent je ook niemand iets verschuldigd. Als er wel een schadevergoeding wordt toegekend, heeft de onafhankelijke financier van de zaak -Omni Bridgeway- recht op een percentage daarvan. Dit is omdat het voeren van rechtszaken duur is, en de financier de aanloopkosten op zich neemt en ook het financiële risico loopt. Welk percentage van je schadevergoeding je kwijt bent aan Omni Bridgeway in het geval van een succesvolle zaak, hangt af van de hoogte van de schadevergoeding en het aantal gedupeerden. In de deelnemersovereenkomst staat hoe dit precies in elkaar steekt.

Hoe lang duurt de procedure en wanneer kan ik een schadevergoeding verwachten?

Afhankelijk van de inspanningen van Avast verwachten wij dat de procedure enkele jaren zal duren. Juridische procedures kosten tijd. Wij zijn gemotiveerd om consumenten zo snel mogelijk resultaat te brengen.

Waarom gebruiken jullie iDIN voor verificatie? Kan ik me ook zonder iDIN aanmelden?

Als je iDIN niet kan of wil gebruiken, bieden we een andere oplossing: je kunt een aanmeldformulier aanvragen via info@cuic.eu. We mailen dat dan aan je.

Uit vergelijkbare rechtszaken is gebleken dat de rechter goed kijkt of iemand die zich aanmeldt wel echt bestaat en in Nederland woont. Wij willen niet het risico lopen dat onze zaken hierop stuklopen. Met iDIN kan onomstotelijk worden aangetoond dat iedereen die zich aanmeldt ook daadwerkelijk een in Nederland woonachtig persoon is. Daarnaast stellen wij als stichting de hoogste eisen aan privacy. Door gebruik te maken van iDIN slaan wij jouw gegevens niet op. Wij slaan alleen het feit op dat je geïdentificeerd bent. Zo hebben we wel een bewijs van jouw deelname aan onze schadeclaim, maar niet ergens allerlei persoonlijke gegevens. Wij vinden dit op dit moment de veiligste manier van werken. Voor diegenen die geen gebruik kunnen of willen maken van iDIN, bieden we een alternatieve oplossing met een aanmeldformulier dat je kunt aanvragen via info@cuic.eu.

Kan ik mijn deelname aan de Avast-claim beëindigen?

Je kunt je deelname te allen tijde beëindigen als je dat wil. Een inschrijving kan binnen 14 dagen worden ingetrokken. Daarna kun je te allen tijde zonder opgaaf van redenen opzeggen, met inachtneming van een opzegtermijn van 30 dagen. Maar als je vervolgens van Avast (mede) dankzij de inspanningen van CUIC Avast's een vergoeding ontvangt, bent je ondanks de opzegging alleen een percentage (max 25%) van je vergoeding verschuldigd aan Omni Bridgeway, de onafhankelijke financier voor deze rechtszaak.

Je kunt herroepen of annuleren door een e-mail te sturen naar: info@cuic.eu. Vermeld in die e-mail je naam en e-mailadres waarmee je je hebt ingeschreven. De Stichting CUIC stuurt binnen 5 werkdagen een bevestiging van de herroeping of annulering.

Ik heb geen bewijs meer dat ik Avast/AVG software gebruikte en/of heb een nieuw mailadres. Kan ik me dan toch aanmelden?

Zeker. Ook zonder hard bewijs, kunt u deelnemen aan onze collectieve actie, als u maar zeker weet dat u anti virus software van Avast/AVG op uw computer/laptop/tablet/smartphone had ergens in de periode 2014 – januari 2020.

Wij vinden dat de bewijslast voor wie wel/geen gebruiker was van de spionerende Avast producten in de eerste plaats bij Avast ligt. Zij hebben alle klantgegevens. Wij vinden dat Avast alle klanten uit die periode tegemoet moet komen, en een schadevergoeding moet betalen. Dat is dan ook het verzoek waarmee we naar de rechter gaan, en in veel soortgelijke zaken heeft de rechter deze redenering gevolgd.

Hoe kan ik bewijs verzamelen dat ik deelnemer was?

Je hebt geen hard bewijs nodig dat je gebruiker van Avast/AVG software was om mee te kunnen doen aan onze rechtszaak. Als je zelf maar zeker weet dat je gebruik maakte van de anti virus software van Avast/AVG (zoals browsers en browser-extensies). Wij vinden dat de bewijslast hiervoor in de eerste plaats bij Avast ligt.

Mocht de rechter toch willen vragen om bewijs dat onze deelnemers daadwerkelijk deze software op hun computer hadden, kunnen wij iedereen die zich meldde per mail benaderen met de vraag of zij dat aan ons willen sturen. Als niet al onze deelnemers dat bewijs nog hebben, gaan we ervan uit dat we voldoende bewijs kunnen verzamelen.

Jij kunt onze rechtszaak helpen door te kijken of je nu alvast bewijs kunt vastleggen dat je gebruiker was. Dat kan op de volgende manieren. Had je betaalde software van Avast/AVG? Maak dan screenshots of foto’s van de afschrijvingen.

Was je een gebruiker van gratis of betaalde software van Avast/AVG tussen 2014 en januari 2020? Voor wat betreft de browser-extensies valt gebruik van de anti virussoftware te terug te vinden door te kijken naar de geschiedenis van de gebruikte extensies.

Bijvoorbeeld: bij Google Chrome kun je dit als volgt achterhalen: Open de Chrome Web Store via https://chrome.google.com/webstore, klik het ‘Gear’ icoon, selecteer 'My Extensions & Apps’, en vervolgens de ‘library’ om te zien welke items op dit moment niet geïnstalleerd zijn maar eerder wel.

Bij andere browsers werkt dit op ongeveer dezelfde manier.

Voor wat betreft de mobiele apparaten valt dit te achterhalen door te kijken naar de geschiedenis van de gedownloade apps. Zie voor Apple https://www.businessinsider.com/guides/tech/how-to-see-all-apps-ever-downloaded-on-iphone en voor Android https://www.businessinsider.com/guides/tech/how-to-see-all-apps-ever-downloaded-on-android.

Tot slot: waarschijnlijk kan Avast aan de hand van jouw mailadres achterhalen of je gebruiker was. Probeer na te gaan of je nog weet met welk mailadres je gebruik maakte van Avast software. Als je dat mailadres niet meer gebruikt, geen probleem. Zolang je maar kunt aantonen dat het jouw mailadres was.

Wij willen je vragen dit bewijs zelf te bewaren. Als de rechter ons verzoekt om bewijs aan te leveren, zullen we al onze deelnemers vragen dit aan ons te sturen. Dank alvast voor je hulp!

Ik woon buiten Nederland, kan ik meedoen met de zaak?

Woonde u in de periode mei 2015-januari 2020 (deels) in Nederland, dan kunt u zich aansluiten bij onze rechtszaak als u ergens in die periode Avast of AVG software op uw computer/laptop/tablet/smartphone had.

Als u de gehele periode buiten Nederland woonde, kunt u helaas niet deelnemen aan onze zaak.
De wetgeving over collectieve claims is zo dat wij u dan niet mogen vertegenwoordigen. Als er een ideële stichting in uw land opstaat die eenzelfde claim wil indienen, zijn wij van harte bereid hen te helpen. Daarnaast: hopelijk zal het in andere EU-landen makkelijker zijn schadevergoeding te krijgen voor Avast/AVG-gebruikers als wij de rechtszaak in Nederland winnen.

Woonde u ergens tussen mei 2015 en januari 2020 in Nederland en wilt u zich aanmelden, maar heeft u geen toegang meer tot iDIN? Voor mensen die geen gebruik kunnen of willen maken van IDin, bieden we nu ook een andere mogelijkheid tot aanmelden: stuur een mail naar info@cuic.eu en vraag naar een aanmeldformulier.

Uiteraard zullen we zeer zorgvuldig omgaan met uw gegevens, zoals ook is beschreven in de privacyverklaring die u op deze website vindt onder 'Documenten’.

De organisatie, advocaten en financiering van Stichting CUIC

Wie zit er achter CUIC?

CUIC Foundation is een onafhankelijke non-profit organisatie. De stichting is opgericht door twee sterke, onafhankelijke organisaties: het Nederlandse Privacy First en noyb. Deze twee organisaties hebben beide een lange, succesvolle geschiedenis van strijd voor een wereld waarin uw privacy veilig is.

Wat zijn de taken van het bestuur van CUIC?

Het bestuur van CUIC is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Meer informatie over de bestuursleden vindt u onder 'over ons' . Onze statuten vindt u hier.

Wat zijn de taken van de Raad van Toezicht van CUIC?

Het toezicht op het beleid en de strategie van het bestuur en de algemene zaken van de Stichting CUIC is opgedragen aan onze Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht adviseert ook, gevraagd en ongevraagd, het bestuur en voert de toezichthoudende taken uit zoals omschreven in de "Claimcode 2019". De Raad kan ook, alleen gevraagd, geadviseerd worden door andere organisaties.

Meer informatie over de leden van de Raad van Toezicht vindt u op deze pagina.

Krijgen bestuursleden en leden van de Raad van Toezicht een vergoeding?

De bestuursleden en leden van de Raad van Toezicht van de Stichting Consumers United in Court (CUIC) ontvangen een vergoeding voor hun werkzaamheden. Deze beloning is in lijn met wat in andere non-profit organisaties gebruikelijk is. De vergoeding voor de bestuursleden en commissarissen is te vinden in het nalevingsdocument van de claimcode.

Met welke advocaten werkt CUIC samen?

In de Avast-claim wordt stichting CUIC bijgestaan door twee advocatenkantoren: Lemstra Van der Korst en Pels Rijcken. Zie voor meer informatie de websites van Lemstra Van der Korst en Pels Rijcken. Zij hebben ruime ervaring met dit soort collectieve acties.

Door wie wordt CUIC betaald?

CUIC is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Wij vragen geen bijdrage van de mensen die wij vertegenwoordigen. Het onderzoeken en voorbereiden van een collectieve actie kost veel tijd en middelen. Zeker als er een juridische procedure wordt gestart. Om de procedure tegen Avast mogelijk te maken zonder bijdrage en risico voor jou als deelnemer, maken we gebruik van externe financiering.

Voor elke rechtszaak zoeken we een of meer ethische financiers die bereid zijn de kosten van de rechtszaak en andere kosten voor te schieten en het risico te lopen. Voor onze eerste rechtszaak, tegen Avast, worden de kosten gefinancierd door Omni Bridgeway. Dit is van oorsprong een Australisch bedrijf dat sinds 1986 wereldwijd rechtszaken financiert (niet in de Verenigde Staten). De vestigingsplaats van hun hoofdkantoor is momenteel in Genève, Zwitserland. Zij hebben al talloze class actions gesteund tegen grote organisaties en bedrijven die massale schade hebben veroorzaakt. Lees meer op de website van Omni Bridgeway.

Als de zaak slaagt, zal alle gevorderde schadevergoeding, minus een vergoeding voor Omni Bridgeway, ten goede komen aan consumenten die besloten hebben zich bij onze actie aan te sluiten, zoals jij misschien. en aan degenen die daarna gevonden kunnen worden.